Despre dezvoltare durabila si Romania (part 1)

In Romania se poate vorbi de dezvoltare durabila numai pe la colturi. Foarte putini stiu ce e dezvoltarea durabila si cum se pot obtine obiective durabile. Dezvoltarea durabila tine de societate, de administrarea ei, fie in mediu privat sau public. Controlul trebuie sa fie intotdeauna public (si transparent). De cele mai multe ori se vorbeste de dezvoltare durabila intelegandu-se de fapt probleme de mediu. Mediul e doar o parte a problemei (vezi definitia de mai jos).

Revenind la controlul dezvoltarii durabile. Sa luam un caz cu scandal : Rosia Montana. Rosia Montana a reusit sa polarizeze discutiile pana la punctul conflictului. Pro Gabriel Resources sau contra lor. Sa disecam cele doua viziuni radicale in perspectiva dezvoltarii durabile.

Gabriel Resources – pilonul 1 – mediu – partea buna – investirea in curatarea zonei (de tot ?), a cursurilor de apa, a padurii etc ; – partea rea – nici un plan serios de rezolvare a problemei sterilului rezultat, nici a celui existent.

Anti Gabriel Resources – pilonul 1 – mediu – partea buna – nu se mai inmultesc muntii de steril , se poate trece spre o locuire mai prietenoasa cu mediul, muntele ramane in picioare, se salveaza o doza de ecosisteme ; – partea rea – fara o finantare monstruos de mare nu se rezolva problemele existente. Am incredere in forta financiara a fundatiei Soros, dar nu cred ca va investi suma necesara curatirii intregii zone, extrem de poluata la ora actuala. Statul roman nu poate fi tarat in acest joc al cheltuirii banului public intr-o zona fara perspectiva unui castig cert, social sau economic, iar premisele pentru un castig cert sunt foarte joase.

De departe, aceasta discutie despre mediu si Rosia Montana, este cea conflictuala, si e normal sa fie asa, din moment ce cele doua forte diametral opuse nu ofera solutia ideala, sau macar apropiata de ideal. Astfel, problema se reduce la una de gust … iti place mai mult sterilul sau mai mult poluarea existenta ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s