Despre dezvoltare durabila si Romania (part 2)

Trecand la pilonul 2 – social.

Gabriel Resources – partea buna – investirea unor sume in recalificare si scoaterea pe piata a unui numar respectabil de locuri de munca, rezolvand problemele sociale destul de grave ale localitatii. Generand locuri de munca, se genereaza o anumita efervescenta sociala din care poate iesi o viata reala a zonei, astazi intr-o coma profunda. – partea rea – as vrea sa mentionez aici problema de distrugere a patrimoniului, pentru ca ea este una sociala in ultima instanta. Patrimoniul se adreseaza memoriei, nu doar a locuitorilor din zona, ci a tuturor celor interesati. Proiectul Rosia Montana distruge satul Rosia Montana. Explicatiile actuale nu fac decat sa aduca confuzie. Proiectul de exploatare rade un sat de o calitate arhitecturala foarte ridicata, dupa ce i-a ras in prealabil populatia, mutand-o. Pentru cei mai putin interesati de patrimoniu, partea sociala rea a problemei se refera la tocmai aceasta mutare a populatiei. Mutarea populatiei rurale din Rosia Montana la Alba Iulia produce dezradacinare, condamnand o intreaga comunitate pe inca vreo 2 generatii la comportamente in consecinta (ar urma o discutie lunga pe tema dezradacinarii ). Aceeasi dezradacinare s-ar produce si pentru cei adusi sa munceasca acolo, care daca vor alege sa ramana in zona dupa terminarea exploatarii (putin probabil), vor fi deasemenea dezradacinati, iar cei mai multi se vor intoarce in zonele lor de origine, lasand zona nepopulata.

Anti Gabriel Resources – partea buna – se mentine memoria locului si nu se produc dezradacinari ale populatiei. – partea rea – cum refaci patrimoniul existent ? cu ce bani ? cum opresti declinul populatiei ? Sunt niste intrebari de baza, care nu se rezolva prin cresterea atractivitatii turistice. Ar trebui sa fie o activitate turistica la ordinul de marime al Mangaliei ca numar de angajati. Pentru ca nu trebuie sa traiasca numai Rosia Montana, ci intreaga zona, caci problemele sociale nu se rezolva doar local, ci zonal cel putin. Numai atunci ai putea mentine populatia cu o speranta de crestere si o crestere valida si de durata a calitatii vietii.

Asadar, Gabriel ofera solutii de moment foarte bune, dar pe termen lung se pot dovedi dezastruoase pentru partea sociala, e un risc considerabil. In acelasi timp, opozantii nu ar reusi mai mult decat mentinerea fierberii in suc propriu a situatiei. Partea proasta e ca sucul propriu e destul de stricat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s