AA (varianta romaneasca – architectural abuse)

SURSA : http://www.hotnews.ro

Parlamentul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care, daca primariile nu elibereaza in termen de 30 de zile o autorizatie de construire, aceasta va fi considerata aprobata tacit. Initiat de trei parlamentari de la PDL, PSD si PNL, legea va intra in vigoare daca va fi promulgat de seful statului. Autoritatile locale si organizatiile profesionale considera ca proiectul de lege risca sa dea nastere la abuzuri. “Beneficiarul poate mitui mult mai usor un functionar ca sa uite sa raspunda in 30 de zile”, spune Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Initiatorii acestui proiect sunt parlamentarii Vasile Gherasim (PD-L), Mircea Dusa (PSD-PC) si Relu Fenechiu (PNL). Proiectul de lege a fost depus la Senat in martie 2009 si a fost respins. Guvernul Boc nu a sustinut proiectul de lege, insa Camera Deputatilor l-a aprobat pe data de 3 noiembrie.

Proiectul de lege “pentru modificarea si completarea articolului 7 din legea 50/1992 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii” introduce doua alineate care prevad urmatoarele

  • “Daca in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete, in conformitate cu anexa 1, autorizatia nu a fost emisa de catre autoritatile prevazute la articolul 4, aceasta va fi considerata aprobata tacit”
  • “Termenul de 30 de zile curge de la momentul completarii documentatiei” Vezi detalii aici
Potrivit initiatorilor, aceasta modificare ar trebui sa reduca timpul de asteptare pentru autorizatia de construire care si in legislatia actuala este de 30 de zile. “Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. In practica, durata reala de obtinerii a autorizatiei de construire se poate prelungi pana la cateva luni, ceea ce blocheaza executarea lucrarilor si poate cauza pierderi pentru stat prin neplata unor taxe ulterioare emiterii autorizatiei de construire”, se spune in expunerea de motive.

SURSA : http://www.hotnews.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s