Ganduri despre o scoala de arhitectura

Scoala de arhitectura, dupa parerea mea, nu trebuie sa aiba ca scop sa te invete meserie, acest lucru fiind un derivat. Este daca vreti un atribut accidental si nu unul existential. Scopul unei scoli de arhitectura este sa te ajute sa iti formezi stilul propriu, si poate la fel de important sa te oblige sa iti definesti pozitia si atitudinea fata de o serie de teme de baza. Produsele de arhitectura realizate dupa terminarea studiilor vor fi impregnate de acea atitudine, vor urma acea pozitie, dand arhitecturii un caracter identitar. Formarea de atitudini si pozitii nu se poate plafona la un anumit nivel, datorita resursei umane in permanenta schimbare (studentii vin si pleaca), scoala renuntand la haina prafuita din prezent. Deasemenea formarea de atitudini si pozitii favorizeaza o cercetare teoretica eficienta si centrata pe dorinta studentului, lucru care marturisesc ca a lipsit in timpul celor 6 ani ai mei de scoala de arhitectura. Partea practica a meseriei va fi mijlocul si nu scopul scolii, fiind o scoala superioara, o facultate de arhitectura nu o scoala de arte si meserii. Ar trebui sa iasa intelectuali nu meseriasi (intelectuali cu basca, vorba unui maestru). Temele pot fi impartite pe ani, iar proiectele si temele de curs sa le urmeze. Ma gandeam la anul 1 – modalitati de reprezentare a arhitecturii, anul 2 – conceptul, anul 3 – locuirea, anul 4 – public/privat, anul 5 – Orasul, anul 6 – controlul. Ar putea si altele, dar la finalul anului, trebuie ca studentul sa isi formeze propria atitudine si pozitie fata de respectiva tema. Inca un avantaj ar fi stimularea creativitatii in permanenta, nu numai in cadrul atelierelor cat si in cadrul cursurilor.
Ar mai fi o lista de lucruri secundare pe care se poate insista, o lista deschisa: – cointeresarea mediului public si privat pentru concursul de arhitectura. crearea de concursuri intre studenti pentru investitii publice si private de impact asupra orasului sau regiunii, avand ca scop declarat constientizarea actorilor referitor la valoarea concursurilor de proiecte; – insistarea pe munca in echipa si dezvoltarea capacitatilor de comunicare; – prezentarea in permanenta a unor puncte vedere din alte discipline conexe pentru a avea in permanenta o imagine globala asupra subiectului. Lista este deschisa si poate fi completata. Se poata adauga intotdeauna scrisoarea lui Pierre von Meiss din ultimul numar din Logia.
Advertisements

One thought on “Ganduri despre o scoala de arhitectura

  1. La ZA2009, in dezbaterea despre scolile de arhitectura, Pierre von Meiss, adresandu-se doamnei decan Adriana Matei a spus: “Ca sa faci o scoala buna trebuie sa stii sa angajezi…dar trebuie sa stii si sa concediezi” (e o traducere libera).
    Fin si subtil omul!
    Ai ultimul numar din Logia? Poti face un scan scrisorii, sunt tare curioasa ce a scris in ea?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s