Atitudini fata de spatiul public (partea a 2 a)

Piata este spatiul reprezentativ al unei comunitati, sau cel putin, in spatiul european asa am fost invatati sa credem. De cele mai multe ori acest lucru este adevarat, spatiul public interactiv principal al comunitatii este reprezentat de o piata. In cazul Clujului, Piata Unirii ar trebui sa fie spatiul reprezentativ al comunitatii clujene, indiferent de backgroundul lor cultural. Piata Unirii trebuie sa fie o piata clujeana. Problema este ca in momentul de fata, piata Unirii nu are nici un fel de informatie care sa arate ca este o piata a Clujului, aratand ca o piata din (poate exagerand, dar nu foarte mult) Sibiu, Viena, Budapesta, Franta etc. Acelasi lucru se intampla in multe din amenajarile urbane din lume. In momentul de fata nu exista nici un element formal care sa o transforme intr-o piata a Clujului. Nici in vechea organizare nu exista un astfel de element. Asadar, ce face ca piata dinainte sa fi fost considerata buna in asa un fel incat sa fie clamat dezastrul amenajarii actuale ? Aproprierea acestui spatiu … piata nu avea elemente formale identitare, dar a reusit sa intre in memoria colectiva a clujenilor ca spatiul lor. Aceeasi soarta va avea si Piata Unirii, beneficiind si de flexibilitatea adusa, putand fi aduse mai multe elemente pentru sporirea informatiei oferite decat in amenajarea precedenta. Aceeasi apropriere transforma in acelasi timp spatiul public in spatiu privat.

Atitudinea fata de spatiu il face pe acesta public sau nu. Daca comunitatea maghiara considera acel spatiu ca fiind al lor, iar celelalte comunitatii sunt convinse de acest lucru, spatiul nu mai devine public decat pe hartie, el devenind privat in uz, de un grup mai mic sau mai mare de oameni. Acelasi lucru putem sa il spunem si daca spatiul public este acaparat de studenti, comunitati relogioase, etc cand piata nu mai este a tuturor ci a grupului respectiv. Ca nu exista garduri si semne e o chestiune care tine de incalcarea legii, caci altfel sar intampla si lucrul respectiv.

Greseala autoritatii clujene in ceea ce priveste piata este ca nu sa straduit sa afle in primul rand ce le-ar place clujenilor in acel spatiu, pentru ca el sa fie apropriat mai usor, sa devina un spatiu public veritabil. Asa ne certam degeaba pe o piata frumoasa, eleganta … dar care nu ne zice nimic … inca !

Advertisements

3 thoughts on “Atitudini fata de spatiul public (partea a 2 a)

  1. Pentru mine acuma piata este un loc pe care il folosesc. De multe ori ne intalnim la un pahar de vin fiert si pierdem timpul langa patinoar uitandu-ne la lume. Inainte nu il foloseam decat pentru tranzit sau ca punct de intalnire. Despre amenajare se poate spune ca este una neutra, insa o vad mai buna decat precedenta pentru ca in proiectul final fronturile vor participa la piata, ele constituind identitatea a ei. De aceea consider ca este un spatiu mai identitar pentru Cluj decat ce aveam inainte.

  2. Exact, cand va fi finalizata si va fi folosita in diverse scopuri de diversi oameni atunci ea va fi un spatiu public veritabil, apropriat de oameni, devening identitar. Din nou, aceeasi concluzie, atitudinea fata de un spatiu il face pe acesta public sau mai putin public.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s