Spatiu public

Spatiu public – spatiu aflat in domeniu public, care poate fi apropriat dar nu detinut, destinat colectivitatii. Notiunea este in general depasita. Dihotomia spatiu public – spatiu privat este una care saraceste ideea de spatiu. Deasemenea naste numeroase confuzii. Daca ne gandim la un mall vorbim de un spatiu public sau de un spatiu privat? Legea ar spune ca este un spatiu privat, detinut de o anumita persoana fizica sau juridica etc. In acelasi timp intr-un mall (in timpul zilei cel putin) avem de-a face cu o viata tipic publica, care o regasim si in piete, pe strazi. Cele mai multe dintre mall-uri asa sunt si concepute (daca ne gandim la Polus Center din Cluj totul este foarte clar, acesta avand culoarele denumite dupa strazile din centrul orasului).

Devine necesar astfel sa definim spatiul altfel si voi propune momentan cativa termeni care se refera la spatiile urbane colective.

Spatiu relational – spatiu colectiv, flexibil, accesibil, care poate suferi mutatii, si care sustine si stimuleaza interactiunea intre indivizi sau grupuri fiind supus editarii functionale de catre utilizatorii sai.

Spatiu non relational – spatiu colectiv in care nu se produc interactiuni si care nu sufera modificari functionale datorate utilizatorilor, cu potential de a primi propuneri care sa sugereze o alta relatie intre spatiu – arhitectura – individ.

Spatiu non relational privativ – spatiu non relational inaccesibil cu o functiune in general fixa (spatii verzi inchise, gradinute cu flori etc)

Spatiu non relational delocalizat – spatiu non relational accesibil dar lipsit de informatie si/sau orientare care da senzatia de abandon sau desert urban.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s