Ruralizarea unui oras – episodul 3 (despre case)

Nu pretind ca Falticeniul este un caz unic in tara. Este doar unul din miile de exemple in care parvenitismul, setea de proprietate, lipsa de profesionisti in urbanism si arhitectura, abuzul de cunostinte (adica daca sunt maistru mecanic ma pricep si la constructii), etc. se intalnesc si se completeaza fericit pentru a distruge un oras. De fapt, de a intoarce un tesut urban construit in doua secole la arhetipurile constructive gasite preponderent in mediul rural, dar fara a imita forma.

Orasul ca notiune e greu de definit, el poate fi doar descris. O insiruire infinta de calitati (sau defecte) referitoare la dotari (apa, canal, electricitate), densitatea locuirii (numar de locuitori/hectar sau metru patrat), tipuri de spatii (piete, strazi, etc.), institutii prezente (primarie, muzeu, pompieri, spital, etc.), si multe multee altele. Dar poate cea mai evidenta caracteristica pentru multi dintre noi, care separa orasul de sat este blocul. Sau, in general, tipul de locuire.

Tipurile de locuire au evoluat in Falticeni, de la rural (fiind totusi un oras format din trei sate) la urban, fara a se transforma complet. Adica centrul orasului a avut un caracter puternic urban,acesta disipandu-se catre periferie. Exista tipologii de tranzitie de la urban la rural pe strazile Ion Creanga, sau in spatele placarilor de artere din timpul comunismului. Totusi, si acestea poarta anumite caracteristici urbane. Daca vorbim despre case, exista nenumarate modele de case urbane. Diferentele fata de casa rurala sunt date de: modul de ocupare a parcelei, densitate, acces in locuinta, relatia cu strada.

Casa rurala este izolata pe parcela, in mijlocul unei gospodarii, cu un acces fie pe lateral, fie catre sud sau est (catre rasarit pentru a putea iesi din casa cu soarele in fata). Strada este de cele mai multe ori complet ignorata. Casa strabunicilor mei de exemplu, la Radaseni, este amplasata cu spatele la strada pentru a avea intrarea principala catre sud. Initial, in mare parte asa ar fi trebuit sa arate si casele din Falticeni, eventual cu mai putin teren aferent fiecarei case, cu o densitate mai mare a locuirii. Odata cu cresterea orasului, conturarea strazilor, dezvoltarea comertului si scaderea treptata a familiilor implicate in agricultura (precum si alte numeroase motive), tipologia casei s-a modificat si ea. Nu voi face aici un expozeul al evolutiei tipologiilor de locuire (pentru cei interesati exista carti foarte reusite precum cea a Danei Vais, Locuire, UT Press). Voi vorbi aici despre cum a fost inlocuita o locuinta cu un profund caracter urban, de o locuinta de tip rural in chiar centrul orasului.

Studiu de caz – Locuinta, str. Mihai Eminescu

Pana in 2004 sau 2005, pe str. Mihai Eminescu, langa spital, vis-a-vis de Parc, existau doua case cuplate (o tipologie urbana). Caracterul urban este dat de: frontul continuu in aliniamentul strazii, amplasarea catre strada a fatadei principale, puternic decorate si care participa astfel la caracterul strazii, intrarea decupata in fatada principala, cu acces direct din strada.

Falticeni - MEminescu vechi

 Dupa 2005, proprietatea a fost cumparata, casa a fost demolata. In locul a doua case cuplate a rasarit o casa izolata pe parcela, amplasata intr-un colt al acesteia, detasata fata de strada, cu o intrarea din fata relativ ascunsa. Intrarea monumentala pe parcela este legata de garaj, iar intrarea in casa cea mai des folosita este cea din spate. Casa in sine are o expresie complet neutra fata de strada si nu incearca sa comunice cu aceasta, sau sa ii ofere un anumit caracter.

Casa1Casa2

 S-a inlocuit astfel o casa cu caracter urban (front la strada, fatada principala, intrarea directa din strada, case cuplate, etc.) cu o casa cu caracter rural (izolare pe parcela, intrare prin spate, etc.). S-ar putea spune ca pana la urma este doar o casa. Totusi, ceea ce a reusit acest proprietar este sa transforme o zona a Falticeniului cu un pronuntat caracter urban, intr-o strada similara cu oricare sat din zona, in care cei care muncesc in strainatate isi ridica cate un mic palat asemanator caselor din Austria, Elvetia sau nordul Italiei (intr-o interpretare libera a proprietarului si/sau a mesterilor constructori). Exemple de acest fel mai exista si vor inlocui in scurt timp toate zonele cu caracter urban din Falticeni, precum zonele de mahala din care au mai ramas doar foarte putine case.

Falticeni - mahala 2 Falticeni - mahala 3 Falticeni - mahala

Ruralul invinge orasul prin mici gesturi de acest fel: prin inlocuirea unei case, prin inlocuirea unui acoperis, printr-o mica extindere. Toate aceste mici interventii se aduna si se pun cap la cap, ducand in final la ruralizarea unui oras.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s